Iin päiväkoti Iitula on avattu maaliskuussa 2013. Päiväkotimme on yksityinen, ja se tarjoaa hoitoa 0–7-vuotiaille lapsille. Päiväkotimme on avoinna arkipäivisin pääsääntöisesti ma-pe klo 7.00–17.00 välillä. Otamme huomioon lasten hoidontarpeen ja jousto aukioloajoissa on myöskin tällä toimintakaudella mahdollista. Avaamme näin ollen tarvittaessa klo 6.00 ja suljemme klo 18.00. Valmistamme itse päiväkodilla perinteistä kotiruokaa, sekä leivomme lasten kanssa.
Päiväkodin yhteystiedot
Kauppatie 8
91100 II
Puh. 050 373 7774
iitula@iitula.fi
Ryhmien puhelinnumerot
Peukaloiset (alle 3 v.) 050 303 0956
Menninkäiset (3-5 v.) 050 373 7774
Maahiset, esiopetusryhmä (6 v.) 050 477 5740
Päiväkodin pienet ja isot
Päiväkoti Iitulassa toimii kolme ryhmää: alle 3-vuotiaiden ryhmä Peukaloiset, 3–5-vuotiaiden ryhmä Menninkäiset sekä esiopetusryhmä Maahiset. Päiväkodissa työskentelee yksi esikoulunopettaja, yksi varhaiskasvatuksen opettaja, kolme lastenhoitajaa sekä keittäjä/siistijä. Lisäksi päiväkodissamme on aika-ajoin varhaiskasvatukseen suuntautuvia harjoittelijoita.
Päiväkodin päivärytmi
(tarvittaessa ja erikseen sovittuna avaamme klo 6 alkaen)
7:00 Päivän touhuihin heräilemme leikin, kirjojen lukemisen, pelien jne. kautta.
8:00–8:30 Aamupala
9.00 Aamupiiri ja sen jälkeen päiväkohtaiset ohjatut toimintatuokiot
Ulkoilemme ennen ruokailua
11:00–11:30 Lounas, jonka jälkeen siirrymme päivälevolle.
14:00 Välipala
Vapaata leikkiä
16:00 Ulos
17:00 Päiväkoti suljetaan – myöhemmät hakuajat sovitaan erikseen
Päiväkoti Iitulan toimintaa ohjaavat arvot ovat turvallisuus, lapsilähtöisyys, avoimuus, kiireettömyys ja aito välittäminen sekä kestävä kehitys.
Turvallisuus taataan sillä, että aikuisia on oikea määrä suhteessa lapsilukumäärään. Fyysisen ympäristön rakentamisessa huomioidaan lasten turvallisuus (turvaportit, kalusteet/sängyt, aidattu piha-alue jne.). Psyykkinen turvallisuus on meille kiusaamisen ehkäisyä sekä siihen puuttumista, hyviä käytöstapoja ja toisen ihmisen huomioimista sekä positiivisten asioiden korostamista.
Lapsilähtöisyys lähtee toiminnassamme jo siitä, että aikuinen pysähtyy kuuntelemaan mitä sanottavaa lapsella on. Lasta kuunnellaan aidosti, aktiivisesti ja läsnäolevasti. Lasten toiveita kartoitetaan pitkin vuotta ja Iitulassa pidetään esimerkiksi lasten kokouksia. Lapsilähtöisyys on kaiken kaikkiaan lapsen ikä- ja kehitystason huomioimista kaikessa tekemisen suunnittelemisessa ja toteutuksessa. Vasu-keskusteluihin kannustamme ottamaan lapsen mukaan.
Avoimuus on Iitulan päiväkodille asioista ääneen puhumista rehellisesti ja välittömästi tilanteiden niin vaatiessa, huolien esille tuomista rohkeasti sekä hyvien asioiden korostamista. Avoimuus tapahtuu niin henkilökunnan kesken kuin henkilökunnan, lasten ja heidän huoltajiensa kesken. Myös vanhempien kannustetaan avoimuuteen ja välittömään palautteenantoon.
Kiireettömyys ja aito välittäminen on asioihin, tilanteisiin, tapahtumiin pysähtymistä tässä ja nyt. ”Puhu tänään – älä vasta huomenna.” Kiireettömyyttä pyritään vaalimaan toiminnan suunnittelemisessa ja aikatauluttamisessa huomioiden lasten ikä- ja kehitystaso.
Aito välittäminen on kiinnostusta lasta ja hänen perhettään kohtaan. Aito välittäminen on niin fyysistä kuin psyykkistäkin huolenpitoa. Riittävä syli ja fyysinen huomioiminen kuten silittely, koskettaminen keskustellessa, lohdutustilanteissa jne. osoittaa arjen keskellä lapselle, että hän on tärkeä juuri sellaisena kuin on.
Kestävä kehitys: Iitulan päiväkodin ympäristölupaus on panostaa ympäristökasvatukseen, säästää energiaa ja vettä sekä kierrättää. Kaudella 2019–2020 lähdemme yhdessä lasten kanssa kestävän kehityksen opintomatkalle. Opiskelemme yhdessä Iitulan aikuiset ja lapset kierrätystä ja kestävää kehitystä.
Toiminta-ajatus
Toimintamme pohjautuu valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin, joka on yhteinen kaikille varhaiskasvatuspalveluja tarjoaville tahoille ympäri Suomen. Tämän pohjalta on laadittu Iin kunnan paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma, jota päiväkotimme noudattaa. Valtakunnallisen ja paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman lisäksi jokaiselle lapselle laaditaan hoidon alettua oma henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä huoltajien kanssa. Lapsen vasuun kirjataan lapsen vahvuuksia, kiinnostuksen kohteita sekä lasta eteenpäin vieviä tavoitteita päiväkodin toiminnalle. Kevätkauden lopulla tai muulloin sovittuna ajankohtana lapsen vasu arvioidaan yhdessä perheen kanssa.
Seuraavasta linkistä voit käydä tutustumassa Iin kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan:
https://www.ii.fi/sites/ii.fi/files/TIEDOSTOT/OPETUS_VARHAISKASVATUS/varhaiskasvatus/
Varhaiskasvatussuunnitelma%20Iin%20kunta.pdf
Musiikki, liikunta ja ulkoilu sekä luonto ovat tärkeä osa toimintaamme. Toimintaa kehitetään myös yhteistyössä vanhempien kanssa. Arvostamme vanhempien ja lasten sekä päiväkodin välistä yhteistyötä. Toimintaympäristömme on turvallinen, kiireetön ja lasta kuunteleva. Toiminnan suunnittelussa tavoitteena on kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva lapsi. Iitulassa liikutaan päivittäin erilaisten leikkien ja ulkoilun muodossa. Lisäksi teemme kävelyretkiä, urheilemme ja jumppaamme. Käytämme myös työväentalon salia liikuntatuokioiden toteutuksessa. Toiminnassamme pidetään tärkeänä hyvien käytöstapojen opettelua sekä tunne-, kaveri- ja leikkitaitoja. Näitä harjoittelemme päivittäin ja kaikessa erilaisessa toiminnassamme. Lapsilähtöiseen tutkivaan oppimiseen ohjaamme eri aisteja hyödyntämällä – opimme aikuisen luetun tekstin kuuntelemisella, tekemällä ja kokeilemalla, kuvia katsomalla jne, pyrimme monikanavaiseen oppimiseen. Teemme metsäretkiä, kutsumme vierailijoita kertomaan ajankohtaisista asioista.
Pienryhmätoiminta
Iitulassa toteutetaan pienryhmätoimintaa. Pienryhmissä harjoitellaan erilaisia motorisia taitoja, leikki- ja kaveritaitoja. Pienryhmiä käytetään myös siirtymävaiheissa, jotta voidaan taata rauhallinen pukeutumistilanne ja ulosmeno. Lisäksi jaamme leikkejä välillä leikkitaululla ja arvomme leikkikavereita, jotta lapset oppisivat leikkimään erilaisten lasten kanssa. Pienryhmässä myös liikutaan, askarrellaan, luetaan satuja ja toteutetaan ohjattuja leikkituokioita. Pienryhmä toiminnalla pyrimme yhä paremmin huomioimaan lapset yksilöinä suurryhmän sijaan. Lapselle osoitettu henkilökohtainen ohjaustilanne kiireettömästi ja avoimesti toimii parhaiten pienryhmätilanteissa. Pienryhmissä lapsi tulee huomioiduksi ja kuulluksi yksilönä. Lisäksi pienryhmässä lapsen havainnointi mahdollistuu kasvattajalle paremmin.
Osallisuus
Iitulassa lapsien kanssa yhdessä suunnitellaan ja arvioidaan toimintaa. Lapsia kannustetaan auttamaan toisia ja pyytämään itse apua. Lapset osallistuvat oppimisympäristöjen rakentamiseen. Lapsille pyrimme tarjoamaan erilaisia valintatilanteita, joita voidaan ratkoa neuvotellen tai äänestämällä. Vaikuttamisen kautta lapset oppivat vähitellen hahmottamaan yhteisten sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkityksen. Lisäksi kannustamme tuonti ja hakutilanteissa lasta itse kertomaan omat kuulumiset, emme halua puhua lapsen pään yli.
Tiedotuskanavat
Yhteydenotot perheen ja päiväkodin välillä tapahtuu kohdatessa, puhelimitse ja sähköisesti. Ryhmillä on omat Whatsapit käytössä, jonne voi laittaa poissaoloilmoituksia sekä tiedotamme ryhmän omista retkistä ja tapahtumista. Lisäksi meillä on suljettu ”Iitulan info- ja palauteryhmä” sinne laitamme sattumanvaraisesti kuvia sekä juttuja tapahtumistamme. Iitulan www-sivut eivät toimi ajankohtaisten asioiden tiedotuskanavana vaan yleisesitteenä. Vanhempien toivotaan päivittävän sähköpostitietojaan, mikäli niissä tapahtuu muutoksia.
Perheille lähetetään sähköisesti joka kuukausi päiväkotitoimintaan liittyvä kuukausitiedote. Suunnitelmaan tulevista muutoksista ja poikkeamista ilmoitetaan viipymättä.
Päiväkodin kokoukset ja henkilöstökoulutukset
Varhaiskasvatuksen opettajat pitävät viikoittaisen suunnittelupalaverin, jossa suunnitellaan seuraavan viikon toimintaa. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan koko päiväkodin henkilökunnan ideat, lasten ja perheiden toiveet sekä lasten ikä- ja kehitystaso.
Koko päiväkodin yhteiset kuukausi- ja tiimipalaverit pidetään kerran kuussa. Näiden lisäksi pidetään myös moniammatillisia palavereita eri yhteistyökumppaneiden kesken.
Toimintakauden aikana osallistutaan erilaisiin henkilökunnan ammattiosaamista ja –taitoa lisääviin koulutuksiin. Tällaisia ovat mm. ensiapukoulutukset ja erilaiset ohjaamiseen, kasvattamiseen sekä kasvun ja kehityksen tukemiseen liittyvät koulutukset.
Yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa
Päiväkoti Iitula tekee säännöllistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Pääyhteistyökumppanit ovat Iin seurakunta ja Iin kunta. Seurakunnan kanssa yhteistyö rakentuu erilaisiin kirkollisiin tapahtumiin, joihin Iitulan väki osallistuu. Myös päiväkodissa järjestetään pikkukirkkotoimintaa.
Iin kunnan varhaiserityisopettaja (Veo) Pia Heikkilä toimii lasten asioissa konsultaatio-, ohjaus- ja neuvonta-asiantuntijana. Veo osallistuu tarvittaessa ryhmän toimintaan sekä lapsen kasvatuskeskusteluun. Neuvolan kanssa tehtävä yhteistyö on ollut pääosin 4-vuotiaille teetätettävän LENE-testin muodossa.
Iin kirjaston kanssa tehtävä yhteistyö on ollut satutuokioihin osallistumista. Kirjastoauto käy kerran kuussa päiväkodin pihassa.
Syksyllä Iitulassa aloittaa esiopetusryhmä, jossa on vain 6-vuotiaita lapsia. Ryhmässä on 9 lasta. Viskarit ovat Menninkäisissä 3-5 v. Viskari tuokio on kolmena päivänä viikossa ti, ke ja to. Liikuntatuokiot järjestämme niin, että eskarit ja Viskarit liikkuvat yhdessä (sali, luistelut, hiihdot…). 1-4 v. liikkuvat vastaavasti yhdessä.
ELOKUU: Ryhmäytymistä, tutustumista, ulkoliikuntaa ja sääntöleikkejä
SYYSKUU: Syksyaiheiset askartelut, sadonkorjuu, vanhempainilta ja aloitamme vasujen laatimisen lapsille. Teemme poistumisharjoituksen sisältä ulos sekä ulkoa sisään.
LOKAKUU: vanhustenviikko, kirjaston satutuokio, liikunta/ musiikki/ kädentaidot sekä vasut/ esiopetus-suunnitelmat valmiina
MARRASKUU: Isänpäiväkahvitus, lasten oikeuksien päivä ja eskareille on kolmenpäivän mittainen uimakoulu Jatulissa.
JOULUKUU: joulupuuhat, itsenäisyyspäivä
TAMMIKUU: Luistelukausi alkaa, lukeminen, pelit ja nurinkurinpäivä
HELMIKUU: Turvallisuus; 112-päivä, luistelua/ hiihtoa
MAALISKUU: Talvilomaviikko 10, istutetaan kasvi, isovanhempien kanssa Illinsaari-päivä, vasujen arviointi alkaa
HUHTIKUU: Kevät ja pääsiäinen, vasut arvioitu
TOUKOKUU: Linturetki, yö päiväkoti, poistumisharjoitus ja kevätjuhla
KESÄKUU: Kotiseutumuseo